Prof. Giuseppe Palleschi Curriculum Direttore pro tempore del Dipartimento di Scienze e Tecnologie Chimiche dell’Università di Roma Tor Vergata dal 1995 al 2007 Membro dal 1994 dell'Editorial Board della Rivista Scientifica Analytical Letters. Membro dal 2004 dell’Editorial board della Rivista Scientifica Microchimica Acta Membro dal 2010 dell’Editorial board della Rivista Scientifica Analytical Bioanalytical Chemistry Membro onorario della Facoltà di Chimica dell'Università di Bucarest dal 1999. Laurea Honoris Causa conferita dall'Università di Bucarest, Romania nell'anno 2000 per il contributo allo sviluppo di biosensori elettrochimici per l'alimentazione e l'ambiente. Membro dal 1989 del Comitato Tecnico Scientifico per il "Piano di Pronto Intervento Nazionale per la Difesa da Inquinamenti di Idrocarburi o di altre sostanze nocive causati da incidenti marini", Dipartimento della Protezione Civile della Presidenza del Consiglio dei Ministri. L'attività del prof. Palleschi, ordinario di Chimica Analitica, è centrata sullo sviluppo di sensori chimici e biologici da più di 20 anni nel settore Medico, alimentare ed ambientale con più di 200 pubblicazioni, rassegne, capitoli su libri e riviste scientifiche internazionali sugli argomenti. Egli ha una notevole esperienza scientifica internazionale avendo lavorato per 3 anni negli USA, in Giappone ed in Inghilterra presso i maggiori centri di eccellenza nell'area dei sensori chimici e biosensori. E' stato invitato a congressi internazionali e presso molte Università e centri di ricerca come Oxford, Manchester, Newcastle, Cranfield, il Centro GBF in Germania e presso le Università di New Orleans e New York ed il Tokyo Institute of Technology. Il prof. Palleschi è coordinatore di 4 progetti europei (FAIR n.CT96 PL1092 determinazione ditossine algali nei prodotti ittici; INCO Copernicus n. IC15CT980906 determinazionie di nitriti e ammoniaca nelle acque, ; Contract QLK1-CT-2001-01617 determinazione dell’aflatossina M1 nel latte fresco; INTAS 00-273, sviluppo di metodi rapidi di analisi per il controllo della qualità dei vini), e partner di altri 3 progetti (FAIR n. CT96 PL1095; INCO Copernicus n.ICCT980119; EVK4-CT-2000-00028) ed è inoltre coinvolto in una "concerted action" (n. QLK3-2000-01311). In questi progetti le tematiche principali riguardano lo sviluppo ed applicazione di sensori chimici e biologici per la salute, l'alimentazione e l'ambiente. Nei programmi Europei del VI FP è coordinatore di un WP di un progetto integrato che riguarda lo sviluppo di metodi rapidi di analisi per la misura di tricoteceni e metalli pesanti negli alimenti per l’infanzia e nel latte, inoltre partecipa ad una “specific supporting action” coordinata dalla Lituania sulla sicurezza e qualità degli alimenti. Il Prof. Palleschi ha inoltre contratti di ricerca Nazionali in collaborazione con i maggiori Istituti di ricerca pubblica come CNR, ENEA, ISS ed INRA e con Industrie ISMES, Menarini, Parmalat, Eurolab SrL, Parmigiano Reggiano, Aerosekur. Grazie a queste attività internazionali il laboratorio di Chimica Analitica del prof. Palleschi è regolarmente frequentato da studenti provenienti da tutta Europa e da paesi extracomunitari con borse Marie Curie di Ph.D. e postdoc., programmi Socrates Erasmus e Tempus Fare. Inoltre sono attive forti collaborazioni con i paesi dell'area del Mediterraneo in via di sviluppo con frequenti visite di ricercatori.
NAME Giuseppe Palleschi ADDRESS Dipartimento di Scienze e Tecnologie Chimiche Università di Roma “Tor Vergata” Viale della Ricerca Scientifica 00133 Roma Tel. +390672594423 Fax +39062024342 Mobile: +393292608043, E-mail: palleschi@uniroma2.it Graduation in Chemistry cum laude, University of Rome “la Sapienza”1977 Accademia Nazionale dei Lincei fellowship winner 1980 Research assistant University of Rome “La Sapienza” 1980-83 Research assistant University of Rome “Tor Vergata” 1984. One year visiting scientist University of New Orleans, USA 1985-86 Research Doctor University of Rome “Tor Vergata” 1986 Three months visiting scientist Cranfield Institute of Technology, UK1988 One month visiting scientist Tokyo Institute of Technology, Japan 1988 National Research Council fellowship winner 1989-90 One year visiting Researcher University of New Orleans, USA 1989-1990 Associate Professor of Analytical Chemistry University of Molise 1992 Associate Professor of Analytical Chemistry University of Rome “Tor Vergata” 1993 Full Professor of Analytical Chemistry University of Naples 1994 Full Professor of Analytical Chemistry University of Rome “Tor Vergata” since 1995 Head of the Department of Science and Chemical Technology 1995 Referee of ten international analytical journals EU expert for European Projects evaluation in BCR, FAIR, BIOTECH,FPV and FPVI (quality of life) since 1992 to present. Coordinator of the European FAIR project 1996-2000: Immunosensors for detection of seafood toxins. Partner of the European FAIR project 1996-1999: Biosensors for food quality control. Partner of three INCO- COPERNICUS European projects in cooperation with Russia, Lithuania, Spain, Ireland and Sweden Partner of two European CONCERTED ACTIONS: Sensors for in vivo monitoring and biosensors for environmental control. Partner of a TEMPUS PHARE and a SOCRATES projects in cooperation with Romania Coordinator Sweden and France. Coordinator of a EU research project “Rosepromilk” of the V F.P. Detection of Mycotoxin M1 in milk Partner of the IP EU project BioCop of the VI F.P. Detection of chemical contaminants in food Member of the Editorial Board of Analytical Letters 1992 Member of the Editorial Board of Microchimica Acta Member of the American Association of Clinical Chemistry 1988 Member of the Italian Society of Clinical Biochemistry 1984 Member of the Italian Society of Chemistry 1978 Member of the American Chemical Society 2006 Honorific Member Faculty of Chemistry University of Bucharest 1999. Laurea honoris causae, University of Bucharest, June 2000. Prof. Palleschi has developed several new electrochemical biosensors for application in the main areas as clinical (1978-1985), environmental (1986-1992) and food (1993-present) analysis. (see publications) In particular biosensors for Alanine, NADH, Malate which have solved practical problems in clinical and food analysis. Moreover he has developed flow through and FIA systems based on electrochemical cells for the analysis of compounds of food and environmental interest. Prof. Palleschi was Head of the Department of Chemical Science and Technology from 1995 till 2007. Member of the Editorial Board of two international Journals Analytical Letters and Microchimica Acta. Honorary Member of the Faculty of Chemistry, University of Bucharest, 1999. In the 2000 he obtained the Laurea Honoris Causa from the University of Bucharest for his activity in the area of chemical sensors for environment and food control. Coordinator of four European research projects mainly dealing with the development of new screening methods based on chemical sensor, biosensor and immunosensor technology for food safety and quality.. Member of the Scientific and Technical Committee for the protection of the sea and environment from pollutant substances caused by marine accidents, established by the Department of Civil Protection of the Ministry Council, since 1989. The research activity of Prof. Palleschi, full professor of Analytical Chemistry, has been focused in the last 30 years on the development of chemical sensors bio- and immunosensors in the areas as Biomedicine, food and environment with the production of more than 200 papers on international scientific journals. Prof. Palleschi has a very good international experience having worked for 3 years in USA with Prof. G.G. Guilbault, in Japan with Prof. I. Karube and in England with Prof. APF Turner in the major Centres of sensor and biosensor technology since 1985. He has been "invited speaker" in numerous international conferences and gave seminars on biosensors in Universities and research Centres such us New Orleans, Oxford, Manchester, Newcastle, Cranfield, GBF centre in Germany and the Tokyo Institute of Technology. Prof. Palleschi was involved in different EU research projects as coordinator of 4 projects (FAIR n. CT96 PL1092 Immunosensors for Rapid assay of Seafood toxins; INCO n. IC15CT980906 Development of new chemical sensors based on prussian bleu for food control; Contract QLK1-CT-2001-01617 robust chemical sensors and biosensors for the rapid control of quality of milk; INTAS 00-273) Rapid on line control of wine quality using biosensor technology, as partner in other 5 projects (FAIR n. CT96 PL1095;INCO COPERNICUS n. IC CT9800119;EVK4-CT-2000-00028) all based on the use of sensors and biosensors for food and environment control and he is also involved in a concerted action on biosensors for Monitoring the Environment.(n.QLK3 2000-01311) IP project BioCop of the VI FP and a specific supporting action (SSA) Lithuania food analysis and control Because of all these activities the laboratory of Analytical Chemistry is now a reference point of many Ph.D. students and Post.Doc. researchers, coming from all over Europe and Japan who collaborate with this research group since 1990. He also is responsible of two national projects and has strong collaborations with the major research national centres in Italy and contracts with major industries as Parmalat , Parmigiano Reggiano, Eurolab, Menarini, Aerosekur.